Gogosari murati muntenesti



Timp de preparare: 90 min.

Ingrediente:
10 kg gogosari,
1 legatura frunze de telina,
marar uscat,
9 foi de dafin,
3 pachete mici boabe de piper,
3 pachete mici boabe de mustar,
3 radacini de hrean,
1 kg zahar sau 1 borcan de 200 ml cu miere,
1 l otet,
9 linguri sare de bucatarie.


Mod de preparare:

Se spala bine gogosarii si se curata, se indeparteaza coceanul si toate semintele si se se taie felii potrivite, cu latime de 3 cm. Feliile de gogosari se aseaza intr-o oala de 10 l, in straturi de 10 cm grosime. Peste fiecare, strat se presara parte din zahar sau 2-3 linguri cu miere si 2 linguri cu sare de bucatarie. La sfarsit, se toarna tot otetul. Oala astfel pregatita cu felii in straturi se acopera cu un capac si se lasa la rece, in camara, pana a doua zi (cam 24 ore), cand vom constata ca gogosarii au lasat atata zeama cat sa-i acopere. A doua zi, se aseaza gogosarii in 3 borcane de cate 3 l care au fost bine spalate si sterilizate la cuptor. Se adauga celelalte ingrediente: foi de telina la fundul borcanului si deasupra, foi de dafin (cam 3 la fiecare borcan) si felii de hrean la margine, asa incat sa constituie un ornament ce se vede prin borcan, boabe de piper, cate un pachetel la fiecare borcan, puse printre straturi alaturi de boabele de mustar. Dupa ce s-au asezat, cu grija sa nu fie nici prea indesati si nici prea afanati, se toarna solutia care a ramas in oala peste ei, se mai pun frunze de telina si betele de marar uscat, se lasa in camara pana a doua zi sa scada lichidul dupa ce ies bulele de aer. Dupa o alta zi, se completeaza lichidul din ceea ce a ramas cu o zi inainte, se pune capacul metalic ermetic peste borcane sau se leaga foarte strans cu celofan si se pun in camara, la loc rece, la 16-18 grade C.

Citeste si ...


Salata de macaroane cu peste afumat


Inghetata de menta


Cozonac moldovenesc


Prajitura cu bezea si zmeura